25 πράγματα για τον Αριστοτέλη που μάλλον δεν γνωρίζεις
Δεν είναι κακό να μαθαίνουμε την ιστορία των αρχαίων προγόνων μας!

25. Η γέννησή του

25. Η γέννησή του

Γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Στάγειρα, μία μικρή πόλη της αρχαίας Μακεδονίας που βρισκόταν στη Χαλκιδική

24. Η καταγωγή του

24. Η καταγωγή του

Καταγόταν από μία σεβαστή και εύπορη οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν προσωπικός γιατρός του βασιλιά Αμύντα της Μακεδονίας

23. Η σύζυγός του

23. Η σύζυγός του

Παντρεύτηκε την Πυθιάδα, μία από τις λίγες γυναίκες βιολόγους και εμβρυολόγους της εποχής. Μαζί απέκτησαν μία κόρη που πήρε το όνομα της μητέρας της

22. Ο "δεσμός" του

22. Ο "δεσμός" του

Όταν η γυναίκα του, Πυθιάδα, πέθανε, ο Αριστοτέλης, έκανε σχέση με τη σκλάβα της, την Ερπυλλίδα. Μαζί απέκτησαν ένα γιο.

21. Ο γιος του

21. Ο γιος του

Έδωσε στο γιό του, το όνομα του πατέρα του, Νικόμαχος, αλλά δυστυχώς πέθανε σε μάχη, όταν ήταν νέος. Τα "Ηθικά Νικομάχεια", μία συλλογή από πραγματείες ονομάστηκαν προς τιμή του

20. Ο Αριστοτέλης και η Αθήνα

20. Ο Αριστοτέλης και η Αθήνα

Όταν ο Αριστοτέλης ήταν νεαρός, η Αθήνα ήταν η πλουσιότερη πόλη και το πιο φημισμένο πολιτιστικό κέντρο της εποχής. Πήγε στην Αθήνα όταν ήταν 17 ετών και έζησε εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του

19. Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας

19. Ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας

Στην Αθήνα, έγινε μαθητής του Αριστοτέλη, στην περίφημη "Ακαδημία" του και σύντομα έγινε ο αγαπημένος μαθητής του. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Αριστοτέλης, ίδρυσε τη δική του σχολή, το "Λύκειο"

18. Πίσω στη Μακεδονία

18. Πίσω στη Μακεδονία

Επέστρεψε στη Μακεδονία, για 10 χρόνια, από το 345 εώς το 335 π.Χ. όπου έγινε ο δάσκαλος του Μέγα Αλέξανδρου.

17. Διάσημοι μαθητές του

17. Διάσημοι μαθητές του

Ο Αριστοτέλης, μπορεί να έγινε διάσημος ως δάσκαλος του Μέγα Αλέξανδρου, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος στρατηγός που έζησε ποτέ, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ήταν επίσης δάσκαλος του Κάσσανδρου και του Πτολεμαίου. Ο Κάσσανδρος, αργότερα έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων και ο Πτολεμαίος της Αιγύπτου.

16. Η σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο

16. Η σχέση του με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης, κάποια στιγμή, απέκτησαν φιλική σχέση. Ο Μέγας Αλέξανδρος εκτιμούσε τόσο πολύ τον Αριστοτέλη ως φίλο και δάσκαλο, ώστε συνέλεγε διάφορα δείγματα των χωρών που κατακτούσε για να τα στείλει στον Αριστοτέλη ως τρόπαια.

15. Η αγάπη του για τον Αλέξανδρο

15. Η αγάπη του για τον Αλέξανδρο

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Αριστοτέλης, αγαπούσε τον Μέγα Αλέξανδρο σαν να ήταν δικός του γιος, και αυτό, μάλλον δεν απέχει από την πραγματικότητα. Αμέσως μετά το θάνατο του Αλέξανδρου, ο Αριστοτέλης έκλεισε τη σχολή του στην Αθήνα και πέθανε μέσα σε ένα χρόνο (332 π.Χ.) από το θάνατο του Αλέξανδρου.

14. Οι δύο τύποι των έργων του

14. Οι δύο τύποι των έργων του

Το έργο του Αριστοτέλη μπορεί να χωριστεί σε δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος, ήταν προορισμένος για το "γενικό κοινό" και ήταν πιο κατανοητό, ενώ ο άλλος τύπος προοριζόταν για τους μαθητές και τους δασκάλους της φιλοσοφίας

13. Τα βιβλία και οι σημειώσεις του

13. Τα βιβλία και οι σημειώσεις του

Έγραψε πολλά βιβλία και κρατούσε πλήθος σημειώσεων που τον βοηθούσαν να διδάξει του μαθητές του. Δυστυχώς, τα περισσότερα έχουν χαθεί και μόνο το 1/3 των γραπτών του, έχει διασωθεί.

12. Διαφορετικός από Σωκράτη και Πλάτωνα

12. Διαφορετικός από Σωκράτη και Πλάτωνα

Αντίθετα με τους μεγάλους προκατόχους του Σωκράτη και Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης εισήγαγε μία νέα μορφή φιλοσοφίας και διδαχής, στην οποία αναζητούσε στοιχεία και αποδείξεις.

11. Ανακάλυψε την "Αιτιότητα"

11. Ανακάλυψε την "Αιτιότητα"

Ο Αριστοτέλης ανακάλυψε ένα νέο επιστημονικό πεδίο που ονομάζεται "Αιτιότητα" - η επιστήμη που συσχετίζει το αίτιο με το αποτέλεσμα.

10. Ο πρώτος πολυμαθής της Ιστορίας

10. Ο πρώτος πολυμαθής της Ιστορίας

Θεωρείται, ότι είναι ο πρώτος πολυμαθής στην ιστορία. Εκτός από τη φιλοσοφία, έδωσε βάρος και σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως η βιολογία, η ζωολογία, η αστρονομία και η βοτανική. Ταξίδευσε με το φίλο του, Θεόφραστο, μέχρι τη Λέσβο, μόνο και μόνο για να μελετήσει τα ζώα και φυτά του νησιού.

9. Προσφορά στη βοτανική

9. Προσφορά στη βοτανική

Για να πάρετε μία ιδέα, του πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του στη βοτανική, κρατήστε στο μυαλό σας ότι ήταν ο πρώτος που κατάλαβε και εξήγησε ότι ένα φυτό ευδοκιμεί καλύτερα σε "ευνοϊκό τόπο".

8. Συνδρομή σε πολλούς τομείς

8. Συνδρομή σε πολλούς τομείς

Εκτός από την επιστήμη, ο Αριστοτέλης συνέβαλλε επίσης και στα πεδία της ηθικής, της λογικής, του μεταφυσικού, της μουσικής, της ποίησης, της πολιτικής και του θεάτρου. Για παράδειγμα, σε ένα διασωθέν απόσπασμα από το βιβλίο του "Ποιητική", συζητάει για την τραγωδία και την επική ποίηση

7. Μπροστά από την εποχή του

7. Μπροστά από την εποχή του

Πολύ μπροστά από την εποχή του, ο Αριστοτέλης πίστευε ότι το σύμπαν ήταν απέραντο/αιώνιο και ότι δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος. Δεχόταν ότι, όταν ένα αντικείμενο αλλάζει, η μορφή του μεταβάλλεται, ενώ η ύλη του παραμένει σταθερή.

6. Πρωτοπόρος της μετεωρολογίας

6. Πρωτοπόρος της μετεωρολογίας

Ο Αριστοτέλης, θεωρείται επίσης, πρωτοπόρος της μετεωρολογίας. Του άρεσε να σπουδάζει και να παρατηρεί τις διαδικασίες της γης. Ήταν από τους λίγους, που έκαναν λόγο για κομήτες και μετεωρίτες, για διαφορετικούς καιρικούς τύπους και περιέγραψε το ουράνιο τόξο, τον κεραυνό, την αστραπή και τον αέρα. Επίσης, ανέλυσε τους σεισμούς, για τους οποίους πίστευε ότι ήταν αποτέλεσμα υπόγειων ρευμάτων.

5. Ένα ποτάμι από χρυσάφι

5. Ένα ποτάμι από χρυσάφι

Ένας ακόμη μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας, ο Ρωμαίος πολιτικός, δικηγόρος, ρήτοτας, πολιτικός θεωρητικός και συνταγματολόγος, ο Κικέρων, συνήθιζε να αναφέρεται στο λογοτεχνικό ύφος του Αριστοτέλη ως "ποταμός χρυσού".

4. Οι μουσουλμάνοι έσωσαν τα γραπτά του

4. Οι μουσουλμάνοι έσωσαν τα γραπτά του

Κάτι που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, είναι ότι οι περισσότερες πληροφορίες για τον Αριστοτέλη, πέρασαν σε εμάς μέσω μουσουλμάνων μελετητών και φιλοσόφων που διατήρησαν με προσοχή τα γραπτά του, σε μέρη όπως η Περσία, η Αίγυπτος και η Ινδία, όταν κατέρρευσε ο Ελληνικός πολιτισμός. Ο θαυμασμός τους για τις διδασκαλίες του, ήταν τόσο μεγάλος, που διατήρησαν -και μέσω αυτών- πέρασαν στους σύγχρονους μελετητές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία.

3. Επιρροή στο χριστιανισμός και το μουσουλμανισμό

3. Επιρροή στο χριστιανισμός και το μουσουλμανισμό

Λόγω του παραπάνω, η Αριστοτέλεια φιλοσοφία, είχε πολύ μεγάλη επιρροή τόσο στο χριστιανισμό όσο και στο μουσουλμανισμό.

2. Πρώτος κατέταξε τα ζώα σε ομάδες και είδη

2. Πρώτος κατέταξε τα ζώα σε ομάδες και είδη

Ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος Έλληνας φιλόσοφος που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζώα. Η προσεκτική σπουδή τους, τον οδήγησαν στο να τα κατατάξει σε διαφορετικές ομάδες και είδη. Είναι εντυπωσιακό ότι, μπόρεσε να τα κατατάξει σε δύο βασικές ομάδες: στα ζώα με κόκκινο αίμα και στα ζώα χωρίς κόκκινο αίμα. Οι ανακαλύψεις του, έχουν πολύ κοντινή αντιστοίχιση με το διαχωρισμό που έγινε αργότερα από τη σύγχρονη επιστήμη σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα.

1. Ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ

1. Ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ

Ο Αριστοτέλης, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς και μελετητές, ως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ. Σύμφωνα με το "Πάνθεον" ένα project του Macro Connections Group στο MIT Media Lab, ο Αριστοτέλης με τις θεωρίες του, έχει επιδράσει στην ανθρώπινη ιστορία, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό