Άγιος Παντελεήμωνας Αχαρνών: Η ιστορία της ανέγερσης του ναού
Σπάνιες φωτογραφίες από το χτίσιμο του μεγαλύτερου ναού στην Ελλάδα που διήρκησε πολλές δεκαετίες

Μόλις έχει σκυροδετηθεί ο τρούλος του νέου ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Τα καλούπια δεν έχουν ακόμα αφαιρεθεί και οι μαστόροι δουλεύουν. Δεξιά, ο αρχικός ναός και ανάμεσά τους το εργοτάξιο για την κατασκευή της σήραγγας του ηλεκτρικού προς την πλατεία Αττικής, που ακολουθεί την Κοδριγκτώνος και την συνέχειά της, μετά την Αχαρνών, την Αγορακρίτου.

Άγιος Παντελεήμονας Αχαρνών (1928-1929). Η φωτογραφία προέρχεται από το λεύκωμα "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΛΕΥΚΩΜΑ 130 ΕΤΩΝ ΤΩΝ Η.Σ.Α.Π." (1999)

Ο Άγιος Παντελεήμονας έχει την κατασκευαστική ιδιομορφία ότι ο τρούλος, από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι στατικά ανεξάρτητος από τον υπόλοιπο ναό, κατασκευασμένο με φέρουσα τοιχοποιία και στέγες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο τρούλος κατασκευάστηκε από την εταιρεία "ΤΕΚΤΩΝ", όπως και η σήραγγα του ηλεκτρικού στο τμήμα Ομόνοια-Αττική με τους σταθμούς Ομόνοια και Βικτώρια.

Οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν ολοκληρωθεί, τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα η επίχριση με αρτιφισιέλ, που ξεκίνησε από την πρόσοψη το 1964

Η ανέγερση του νέου ναού διακόπηκε στο σημείο αυτό και στο εσωτερικό των πεσσών που στηρίζουν τον τρούλο κατασκευάστηκε ένας προσωρινός ναός, στην ανέγερση του οποίου συνεισέφερε με 400.000 δρχ. και η ΕΗΣ. Με την ολοκλήρωση του προσωρινού ναού, κατεδαφίστηκε το παλαιό εκκλησάκι ώστε να ολοκληρωθεί το όρυγμα για τη σήραγγα.

Η ανέγερση του ναού συνεχίστηκε μεταπολεμικά και το 1951, αφού τοποθετήθηκαν τα παράθυρα στο νέο ναό και έκλεισε το κέλυφος, κατεδαφίστηκε ο προσωρινός στο εσωτερικό του. Ο ναός λειτούργησε για κάποια χρόνια σε ημιτελή μορφή κατασκευαστικά και για πολύ περισσότερα ως προς την αγιογράφηση και την υπόλοιπη διακόσμηση.

Οι εργασίες λόγω μεγάλου όγκου και υψηλού κόστους ολοκληρώθηκαν πια τη δεκαετία του '80, με την αγιογράφηση να επεκτείνεται και στην επόμενη δεκαετία.

― Σταυρ. Μπαλοπ.

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό