Johnny Otis: Ο Ελληνικής καταγωγής «νονός του Rhythm and Blues»
Το όνομά του ήταν Γιάννης Βελιώτης και έγινε ο αγαπημένος τραγουδιστής των Αφροαμερικανών

Ο Johnny Otis θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που σύστησε τη μουσική των μαύρων σε ένα ευρύτερο κοινό. Είχε ελληνική καταγωγή και το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βελιώτης. Ήταν μία εμβληματική φιγούρα του Rhythm and Blues και του Rock and Roll, τα οποία υπηρέτησε από διάφορες θέσεις. Υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης, δισκογραφικός παραγωγός, ραδιοφωνικός παραγωγός, δημοσιογράφος, κυνηγός ταλέντων και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής («The Johnny Otis Show»). Του αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί: «Βασιλιάς του Rock and Roll» και «Νονός του Rhythm and Blues».

Γεννήθηκε το 1921 στην πόλη Βαγιέχο της Καλιφόρνιας. Οι γονείς του μετανάστευσαν στην Αμερική αρχές του περασμένου αιώνα. Ο πατέρας του, Αλέξανδρος Βελιώτης, διατηρούσε μανάβικο και η μητέρα του ήταν ζωγράφος.Παρόλο που τηρούσαν τα ελληνικά έθιμα ο Otis συνδέθηκε με την κοινότητα των αφροαμερικανών, καθώς μεγάλωσε σε μια γειτονιά που ζούσαν οικογένειες μαύρων. Υιοθέτησε τις συνήθειες τους και όπως είχε αναφέρει αν αναγκαζόταν να επιλέξει χρώμα δέρματος θα επέλεγε να είναι «μαύρος».

Ο μελαψός Έλληνας δεν δυσκολεύτηκε να γίνει αποδεκτός από την αφροαμερικανική κοινωνία.

Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική. Έπαιζε ντραμς, πιάνο και βιμπράφωνο και παράτησε το σχολείο για να συμμετέχει σε μια μπάντα που ονομαζόταν «West Oakland Hoyserockers” του φίλου του πιανίστα "Count" Otis Matthews. 

Το 1939 ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε κλαμπ της Καλιφόρνιας και αργότερα μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου δημιούργησε το δικό του συγκρότημα. Ηχογράφησε το τραγούδι «Harlem Nocturne» το οποίο έγινε τεράστια επιτυχία και έγινε γνωστός στους Αφροαμερικανούς. 

Συνέχισε σε ορχήστρες σουίνγκ έως το 1945, οπότε δημιούργησε τη δική του μπάντα που είχε τη μορφή των «μεγάλων ορχηστρών» και έκανε εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα.

Ο Johnny Otis με τη μπάντα του

Το 1950 επιλέχθηκε από το Billboard ως ο καλλιτέχνης της χρονιάς και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε το «Mambo Boogie», το πρώτο άλμπουμ Rhythm and Blues που κυκλοφόρησε με ρυθμό μάμπο.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχίες, όπως το «Double Crossing Blues»«Mistrustin' Blues»«Cupid's Boogie» και «Sunset to Dawn». Το 1958 με το «Willie and the Hand Jive» πούλησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα, ενώ το τραγούδι του «Every Beat of My Heart» έκανε επιτυχία η Gladys Knight το 1961.

«Η μουσική δεν είναι οι νότες. Είναι η κουλτούρα, είναι ο τρόπος που η γιαγιά μαγειρεύει, που ο παππούς λέει ιστορίες και ο τρόπος που τα παιδιά περπατούν και μιλάνε», είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.

Ηχογράφησε δίσκους που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και ανακάλυψε σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Little Esther, η Big Mama Thornton, Jackie Wilson, Little Willie John, Hank Ballard, Etta James και ο σαξοφωνίστας Big Jay McNeely. Έδωσε συναυλίες μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους και ήταν στον χώρο της μουσικής για περισσότερο από 60 χρόνια. 

Ο Johnny Otis με τον Mel Walker και την "Little" Esther Phillips

Επί οχτώ χρόνια παρουσίαζε το δικό του τηλεοπτικό σόου, ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και έγραψε βιβλία σχετικά με τη μουσική.

Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, σε ηλικία 20 ετών παντρεύτηκε μια Αφροαμερικανή και απέκτησε 4 παιδιά. Ο ένας του γιος, ο Shuggie Otis (Αλέξανδρος Βελιώτης), ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία επτά ετών και θεωρήθηκε παιδί «θαύμα». Έγινε κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός και συνεργάστηκε με τον Jimi Hendrix και τον Al Cooper.

Ο Johnny Otis με το γιο του Shuggie Otis

Ο Otis εκτός από τη μουσική, αναμίχθηκε στην πολιτική με τη σημαία του Δημοκρατικού Κόμματος. Υποστήριξε το κίνημα για την αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και διεκδίκησε ανεπιτυχώς μία θέση στη Βουλή της Καλιφόρνιας. Την ίδια περίοδο ίδρυσε τη δική του εκκλησία, προτεσταντικού δόγματος, και διακρίθηκε ως ιεροκήρυκας.  

Το 1994 έγινε δεκτός στο Rock and Roll Hall of Fame.

Ο Johnny Otis πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2012 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 91 ετών και μέχρι σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Rhythm and Blues και του Rock and Roll.

Δείτε τον στο παρακάτω βίντεο να τραγουδά ζωντανά με την ορχήστρα του στο «The Johnny Otis Show»:

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό