Οι Ελληνικής καταγωγής Σουλτάνοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας
Όχι μόνο Σουλτάνοι, αλλά και πρωθυπουργοί, πρόεδροι, ναύαρχοι, πολιτικοί... Μεγάλη η λίστα!

Ο χώρος της Βαλκανικής χερσονήσου, αλλά και των παραλίων τόσο της Μικράς Ασίας όσο και του Εύξεινου Πόντου, ήταν, μετά τις Ρωμαϊκές κτήσεις, ένα χωνευτήριο λαών. Ένα χωνευτήριο, που είχε την υποβοήθηση του αυτοκρατορικού "σκεπτικού" όλων των αυτοκρατοριών που κυριάρχησαν σε αυτές τις περιοχές. Όχι μόνο της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας), αλλά και της Οθωμανικής.

Αυτή η "εθνοχώνευση" είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη σε υψηλά αξιώματα, ανθρώπων με καταγωγή από όλους τους λαούς της αυτοκρατορίας και οι Έλληνες δεν έλειπαν από αυτά τα αξιώματα σε καμμία αυτοκρατορική ιστορική περίοδο και κατά συνέπεια, δεν έλειπαν ούτε στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε αυτή την ιστορική έρευνα για το bites.gr, ας δούμε μερικούς σημαντικούς Σουλτάνους, Ελληνικής καταγωγής και ας φτάσουμε, μέχρι και τους σύγχρονους Τούρκους.

Σουλτάνοι

  • Ahmed ΙΙI, (1673–1736) - Η μητέρα του γεννήθηκε ως Ευμενία Βεργίτση στην πόλη του Ρεθύμνου, στην Κρήτη το 1642, όταν το νησί ήταν υπό Βενετική κυριαρχία. Ήταν Ελληνικής καταγωγής, κόρη ενός Ορθόδοξου παπά.
  • Bayezid I, (1354–1403) - Μητέρα του ήταν η Ελληνίδα Gulcicek Hatun ή Gülçiçek Hatun, κόρη Βυζαντινού αριστοκράτη της Βιθυνίας. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία. Παντρεύτηκε με τον Οθωμανό Σουλτάνο Μουράτ Α' το 1359.
  • Bayezid II, (1447–1512) - Μητέρα του ήταν η Ποντιακής καταγωγής Amina Gul-Bahar ή Gulbahār Khātun, με καταγωγή από χωριό της Τραπεζούντας. Παντρεύτηκε την επίσης Ποντιακής καταγωγής Gülbahar Hatun (δες παρακάτω στη λίστα του bites.gr).
  • Ibrahim I, (1615–1648) - Η μητέρα του Κιοσέμ, ήταν Ελληνικής καταγωγής, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, κατά κάποιους κόρη ενός ιερέα, και το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία. Ήταν η ισχυρότερη γυναίκα στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Murad I, (1360–1389) - Μητέρα του ήταν η Ελληνικής καταγωγής Nilüfer Hatun, κόρη του βυζαντινού ηγεμόνα της Βηλοκώμης (σημερινό Μπιλετσίκ) και το χριστιανικό της όνομα ήταν Ελένη.
  • Murad IV, (1612–1640) - Ήταν αδελφός του Ibrahim I (δες παραπάνω) από την ίδια μητέρα.
  • Mustafa II, (1664–1703) - Ήταν αδελφός του Ahmed ΙΙI (δες παραπάνω) από την ίδια μητέρα.
  • Selim I, (1470 - 1520) - Μητέρα του ήταν η Gülbahar Hatun γνωστή και ως Ayşe Hatun, Ελληνίδας του Πόντου (από το χωριό Λιβερά) που το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία και ήταν η κόρη του ιερέα του χωριού. Πατέρας του ήταν ο Ελληνικής καταγωγής σουλτάνος Bayezid II (δες παραπάνω στη λίστα του bites.gr).
  • Suleiman I, (1494 - 1566) - Ο γνωστός και ως  Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ήταν γιός του Selim I (δες παραπάνω), κατά συνέπεια, τόσο η μητέρα του, όσο και η γιαγιά του ήταν Ποντιακής καταγωγής.
  • Shah Ismail I, (1487-1524) - Ο ιδρυτής της Τουρκοπερσικής δυναστείας των Σαφαβιδών στο Ιράν. Γιαγιά του ήταν η Ποντιακής καταγωγής Ελληνίδα Θεοδώρα Μεγάλη Κομνηνή, γνωστή κυρίως ως Despina Khatun, η οποία ήταν κόρη του αυτοκράτορα Ιωάννη Δ' της Τραπεζούντας.
  • Kaykaus II, (πεθ. 1279). Μητέρα του ήταν η Προδουλία, κόρη ενός χριστιανού ιερέα από τη Νίκαια. Λόγω της καταγωγής του είχε εξαιρετικές σχέσεις με τη Νίκαια, από την οποία ζητούσε και έπαιρνε βοήθεια σε όλη του τη ζωή.

 

 

Υπάρχουν και άλλοι Σουλτάνοι, που πιθανολογούνται ως Ελληνικής καταγωγής (όπως ο Ahmed I, Mustafa I), αλλά η Ελληνικότητα των προγόνων τους, αμφισβητείται.

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής. Τόσο η μητέρα όσο και η γιαγιά του, ήταν Ποντιακής καταγωγής

Στρατιωτικοί, Πολιτικοί, Λόγιοι

  • Hayreddin Barbarossa, (1478–1546). Κουρσάρος και ναύαρχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Μπαρμπαρόσα. Γεννήθηκε στον Παλαιόκηπο Γέρας στη Λέσβο από  Ελληνίδα χριστιανή μητέρα, ονόματι Κατερίνα και ο πατέρας του ήταν Αλβανός σπαχής ονόματι Γιακούπ Αγάς που κατά κάποιους ιστορικούς ήταν Έλληνας γενίτσαρος με καταγωγή από τα Γιαννιτσά.
  • Oruç Reis - (1474, 1518) - Κουρσάρος και Οθωμανός Μπέης (κυβερνήτης) του Αλγερίου, καθώς και Beylerbey (Αρχικυβερνήτης) της Δυτικής Μεσογείου. Ήταν αδελγός του Hayreddin Barbarossa (δες παραπάνω) και είχε τους ίδιους γονείς με αυτόν.
  • Hasan Pasha, (1517-1572) - Ήταν ο γιος του Μπαρμπαρόσα, συνεπώς είχε Έλληνες παππούδες και παντρεύτηκε χριστιανή Μορίσκο. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, ως κυβερνήτης του Αλγερίου.
  • Mahmoud Sami el-Baroudi, (1839–1904) - Ήταν πρωθυπουργός της Αιγύπτου από 4 Φεβρουαρίου 1882 εώς 26 Μαϊου 1882 και ένας διακεκριμένος ποιητής. Ήταν επίσης γνωστός ως rab alseif wel qalam رب السيف و القلم ("lord of sword and pen"). Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα που ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό μετά το γάμο της με τον ΟθωμανοΑιγύπτιο πατέρα του.
  • Ibn al-Rumi, (836-896) - Ήταν Άραβας ποιητής. Ο πατέρας του Βυζαντινός χριστιανός που ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό. Ο παππούς του ήταν γνωστός ως Γεώργιος ο Έλληνας (Jūraij ή Jūrjis).
  • Sheikh Bedreddin, (1359–1420) Επαναστάτης θεολόγος, γνωστός για την εξέγερσή του κατα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1416. Γεννήθηκε στο χωριό Κυπρίνος Έβρου, κοντά στην σημερινή Ορεστιάδα, από Ελληνοχριστιανικής καταγωγής μητέρα, τη Melek Hatun, η οποία ήταν κόρη του Βυζαντινού διοικητή κάστρου.
  • Hussein Hilmi Pasha, (1855–1922) - Οθωμανός πολιτικός, που γεννήθηκε στη Λέσβο από Ελληνικής καταγωγής οικογένεια η οποία είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Έγινε δύο φορές Μεγάλος Βεζίρης (πρωθυπουργός) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συνιδρυτής του Τουρκικού Ερυθρού Σταυρού. Ένας από τους πιο πετυχημένους πολιτικούς των Βαλκανίων στις αρχές του 20ου αιώνα, έγινε Γενικός Επιθεωρητής της Μακεδονίας από το 1902 ως το 1908, Υπουργός Εσωτερικών από το 1908 ως το 1909 και Πρεσβευτής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Βιέννη από το 1912 ως το 1918.
  • Ibrahim Edhem Pasha (1819–1893) - Πολιτικός και διπλωμάτης που διετέλεσε Μεγάλος Βεζύρης (πρωθυπουργός). Γεννήθηκε στη Χίο από Έλληνες γονείς. Μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά την Καταστροφή της Χίου.
  • Ahmet Vefik Paşa (1823 - 1891) - Πολιτικός, διπλωμάτης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής (μεγάλο αξίωμα της εποχής). Διετέλεσε Μεγάλος Βεζύρης για δύο σύντομες περιόδους, πρόεδρος της πρώτης Τουρκικής Βουλής. Ίδρυσε το πρώτο Οθωμανικό θέατρο.
  • Ahmed Resmî Efendi (1700 – 1783) - Ελληνόφωνος πολιτικός, διπλωμάτης και ιστορικός με καταγωγή από το Ρέθυμνο.
  • Osman Hamdi Bey, (1842 – 1910) - Πολιτικός, αρχαιολόγος, διανοούμενος, εμπειρογνώμονας της τέχνης και πρωτοπόρος ζωγράφος. Ήταν γιος του Ibrahim Edhem Pasha (δες παραπάνω στη λίστα του bites.gr)
  • Tevfik Fikret, (1867 - 1915) - Ποιητής, που θεωρείτε ο ιδρυτής της μοντέρνας σχολής της Τουρκικής ποίησης. Η μητέρα του Hatice Refia Hanım, ήταν Ελληνόφωνη μουσουλμάνα από τη Χίο, της οποίας οι πρόγονοι είχαν ασπαστεί το Ισλάμ.
Ο Hayreddin Barbarossa είχε Ελληνίδα μητέρα και πιθανόν και ο πατέρας του να ήταν Ελληνικής καταγωγής γενίτσαρος

Σύγχρονοι Τούρκοι, Ελληνικής καταγωγής ή προέλευσης

  • Adnan Kahveci (1949-1993) - Ελληνόφωνος πολιτικός, από τα Σούρμενα της Τραπεζούντας και στενός σύμβουλος του Turgut Özal τη δεκαετία του 80.
  • Bülent Arınç (γενν. 25 Μαϊου 1948) - Ελληνόφωνος πολιτικός, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Recep Tayyip Erdoğan. Οι παπούδες του του ήταν μουσουλμάνοι Κρητικοί που πήγαν στην σημερινή Τουρκία με την ανταλλαγή πληθυσμών της περιόδου του Abdul Hamid II. Είναι από τους υπερασπιστές της κατάπτυστης ιδέας της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
  • Recep Tayyip Erdoğan (γενν. 26 Φεβ. 1954) - Πρόεδρος της Τουρκίας και ο πιο πετυχημένος πολιτικός της ιστορίας της Τουρκίας (ως προς το μήκος και το είδος της πολιτικής του σταδιοδρομίας). Η καταγωγή του είναι από τους Λαζούς (από τις κυριώτερες φυλές του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας, που απο χριστιανοί ορθόδοξοι, έγιναν σουνίτες μουσουλμάνοι) από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας. Έχουν βρεθεί σε αρχείο του 1850, στοιχεία για τον προπάππου το Erdogan, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis. Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη ‘εξισλαμισθείς’ και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα. Ο ίδιος ο Erdogan, απειλεί δικαστικά όποιον τον αναφέρει ως Έλληνα. Σε διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, είχε αναφέρει: "Είχα ρωτήσει το συγχωρεμένο τον πατέρα μου αν είμαστε Λαζοί ή Τούρκοι. Μου είχε απαντήσει ότι κι αυτός, πιο παλιά, είχε κάνει την ίδια ερώτηση στον δικό του πατέρα. Κι εκείνος του είπε: Κοίτα, ο δικός μου παππούς μού είπε ότι όταν πεθάνουμε και πάμε στον άλλο κόσμο, θα μας ρωτήσουν σε ποιον θεό πιστεύεις, ποιος είναι ο προφήτης σου και ποια είναι η θρησκεία σου. Δεν θα μας ρωτήσουν για την εθνική μας καταγωγή."

 

 

Έρευνα του κ.Στυλιανού Διαμαντή για το bites.gr

O Recep Tayyip Erdoğan κατάγεται από Λαζούς από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας, αν και ο ίδιος το αρνείται σθεναρά, απειλώντας όποιον τον αποκαλεί απόγονο Ελλήνων

Instagram... δεν έχουμε. Ούτε Facebook έχουμε. Twitter (ή Χ ή όπως αλλιώς το λένε)... ούτε από αυτό έχουμε.

Έχουμε όμως Google News (ακολούθησέ μας για να βλέπεις τις νέες μας αναρτήσεις) και Dailymotion (για να βλέπεις τις βιντεάρες μας)

Πως σου φάνηκε;


Θα να σου αρέσουν και αυτά

Σχόλια

https://www.mybites.gr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Γράψε εσύ το πρώτο σχόλιο για αυτό